Efter kirurgisk parodontalbehandling

EFTER KIRURGISK PARODONTALBEHANDLING. (PARODONTOSEOPERATION)

Hvad kan du forvente, når du har gennemgået en kirurgisk parodontalbehandling.

Kirurgisk parodontalbehandling er en lille operation, hvor tandkødet under lokalbedøvelse holdes til side, således at tandrødderne kan renses grundigt for bakterieholdig tandsten. Efter operationen syes tandkødet for at holde sårkanterne sammen og fremme helingen. Du skal derfor passe og pleje såret.
Så længe lokalbedøvelsen virker, kan du let komme til at bide dig i kinden eller tungen, så vent med at spise, til bedøvelsen er væk.

Mulighed for smerter.

De første timer er mund og sår bedøvet, og det vil derfor ikke gøre ondt. Når bedøvelsen er væk kan der komme ømhed og lettere smerter. Tag derfor en eller to smertestillende tabletter inden bedøvelsen holder op. Vi anbefaler 2 stk. 500mg Pinex i kombination med 400mg Ibumetin til en voksen patient 3 gange i døgnet.

Patienter der ikke kan tåle nævnte præparater SKAL følge anden anvisning. Spørg os.

Kommer der alligevel stærke smerter, bør du søge råd hos os. Måske er det nødvendigt med anden smertelindrende behandling. Der kan også være brug for en nærmere undersøgelse af såret.

Hævelse.

Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver, når du har gennemgået denne operation. Kolde omslag kan formindske hævelsen. Læg en ispose eller et koldt, fugtigt klæde på kinden ud for operationsområdet. Gør det et kvarter hver time i 2-4 timer.
Nogle vil opleve at kinden bliver lidt blågul. Det er helt normalt og vil fortage sig i løbet af 3-5 dage. Vokser hævelsen i mere end to dage efter operationen, bør du henvende dig på klinikken for kontrol.

Pas på såret.

Såret skal have ro. Du skal derfor tage den med ro og undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen. For megen aktivitet kan give efterblødning, hvilket er uhensigtsmæssigt.
Når du skal sove eller ligge ned, er det en god ide at ligge med hovedet højt det første døgn. Det letter trykket på såret.
Undgå et røre ved såret, det gælder både med tunge, fingre eller andet. Lad være med at suge i såret.

Mundskylning.

Påbegynd mundskylning med 0,2% Klorhexidin umiddelbart efter operationen og fortsæt 3 gange dagligt i 14 dage. Det nedsætter risikoen for infektion.

Antibiotika.

Såfremt der er givet antibiotika i forbindelse med operationen er det vigtigt af følge doseringen rettidigt. Husk at metronidazol har antabusvirkning.

Tandbørstning.

Det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. Husk derfor at børste tænderne som sædvanligt, men pas på ikke at børste såret. Husk desuden at der ikke må børstes med tandpasta 2 timer før og 2 timer efter skylning med Klorhexidin 0,2%.

Hvad kan du spise?

Husk at spise alle måltider som du plejer. Kroppen har brug for energi til optimal heling. Spis helst koldt og flydende den første dag.
Når fast føde igen indtages, så undgå at tygge i den side hvor der er opereret.

Rygning og alkohol.

Nikotin, samt sugeeffekten ved rygning, kan tømme såret for den blodansamling, der er nødvendig for normal heling. Generelt har rygning en MEGET uheldig indflydelse på helingen af såret, så lad være med at ryge to uger før og efter en operation af denne type.
Undgå for megen alkohol det første døgn. Alkohol øger blodtilførslen til såret, hvilket kan give anledning til efterblødninger, som vil forsinke sårets heling.

Efterblødning.

Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet.
Kommer der en regulær blødning, kan du bedst stoppe den ved at tage et stykke rent gaze og lægge det over såret. Bid sammen på gazen i en halv time, så hårdt at der dannes kompres.
Det kan være nødvendigt at udskifte gazen et par gange. Hvis blødningen stadig fortsætter lige kraftigt, bør du kontakte os.

Efterbehandling.

Trådene fjernes efter 7 til 10 dage.
I sjældne tilfælde kan der komme betændelse i såret. Denne type betændelse vil give betydelige smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden. Dette kræver efterbehandling på klinikken.

Kommer du i tvivl eller bliver usikker, skal du ringe til os for at få råd og svar på dine spørgsmål.